Tuesday, November 22, 2011

Lada Hitam (Black Pepper)

Botanical family: Piperaceae
Scientific name: Piper nigrum
Common name: Lada hitam (Malaysia), Black pepper (English)


Lada Hitam
Lada hitam merupakan rempah yang paling banyak digunakan jika dibandingkan dengan rempah-rempah yang lain. Berasal dari India, lada hitam pada masa ini boleh didapati di seluruh dunia dan Malaysia merupakan salah satu pengeksport lada hitam terbesar dunia ketika ini.


Selain digunakan secara meluas dalam masakan, lada hitam juga memiliki nilai-nilai perubatan yang tersendiri. Hippocrates (400 BC) pernah menyatakan yang lada hitam ini mampu merawat masalah gastrik. Selain itu, lada hitam juga memiliki ciri anti bacteria yang mana Masyarakat Mesir Lama menggunakan rempah ini sebagai basuhan mulut untuk melegakan gigi yang sakit. 

Secara umumnya, lada hitam bukan sahaja boleh digunakan dalam masakan tetapi mampu dibangunkan sebagai salah satu sumber perubatan melalui penyelidikan yang lebih serius dan berfokus.

No comments:

Post a Comment